Sähköpotkulaudan Turvallisuusopas: Näin vältät haaverit
Nopeasti yleistyneet sähköpotkulaudat ovat oiva väline liikkumiseen niin kaupungissa kuin taajamissa, ja oikeilla ohjeilla niiden käyttäminen on turvallista ja vältät vaaratilanteita. Yleisimpiä riskejä voi aiheutua kuljettajan lisäksi myös jalankulkijoille, joten liikenteessä on tärkeää huomioida myös muut. Veikon Koneen sähköpotkulaudan turvallisuusoppaan ohjeilla skuutilla kruisailu on hauskaa ja mahdollisimman turvallista!
Turvallisesti sähköpotkulaudalla
Perehdy sähköpotkulaudan käyttöön ja liikennesääntöihin ennen laitteen käyttöä. Skuutilla ajattaessa on tärkeää oppia kulkuneuvon hallinta, sekä huomioida muut liikenteessä. Lue valmistajan ohjeet ja suositukset tarkasti. Harjoittele uudella sähköpotkulaudalla ajamista ensin turvallisessa ympäristössä, kuten tyhjällä parkkipaikalla tai asvaltoidulla pihalla. Sähköpotkulauta ei ole lelu, vaan kyseessä on kulkuneuvo, minkä käyttö vaatii vastuuta.
Sähköpotkulaudan ajaminen itsessään on helppoa. Ajonopeutta säädetään portaattomasti kaasukahvasta ja jarrutus suoritetaan jarrukahvasta tai jarruvivusta. Malleista riippuen mukana voi olla myös suuntavilkut, sekä muita lisäominaisuuksia, jotka oppii parhaiten valmistajan ohjeet lukemalla.
Sähköpotkulauta on lähes äänetön, joten on tärkeää huomioida muut kanssakulkijat. Äänimerkin käyttö auttaa huomion saamisessa, sekä tietysti muuhun liikenteeseen suhteutettu sopiva tilannevauhti. Ennakoitavuutta helpottaa, kun potkulautailija osoittaa kääntymisaikeen ajoissa kädellä tai vilkuin, mikäli lauta on sellaisella varustettu.
Tarkista laitteen kunto aina ennen liikenteeseen lähtöä. Riittävä lataus auttaa pääsemään perille asti, eikä matka katkea tienvarteen. Rekisteröimättömien sähköpotkulautojen maksiminopeus on 25km/h. Nopeammalla, eli niinsanotusti tuunatulla tai yliviritetyllä sähköpotkulaudalla ajaminen on ajoneuvolain mukaisesti kiellettyä ilman erillistä rekisteröintiä ja vähintään kevytmoottoripyörän ajokorttia.
Yleisimmät onnettomuuden sähköpotkulaudoilla
Suurin osa sähköpotkulautoihin liittyvistä onnettomuuksista tapahtuu kesäviikonloppuina ja iltaisin tai öisin. Tilastojen mukaan onnettomuuksiin joutuu useimmiten nuorehko humaltunut mies.
Sähköpotkulaudalla kaatuminen on yleisin onnettomuus, mikä voi vaatia sairaalahoitoa. Sähköpotkulautojen painopiste on edessä ja korkealla, minkä takia yleisimmin kaadutaan suoraan eteenpäin.
Töölön sairaalan erikoislääkärin Kaisa Virtasen mukaan yleisimmät vammat aiheutuvat päänseudulle, käsivarsiin, sekä jalkoihin. Yleisimmät päähän kohdistuvat vammat ovat kasvomurtumia, kasvojen haavoja, iskuja hampaisiin, sekä aivovammoja.
Veikon Skuutti-valikoima
Sähköpotkulaudat rinnastetaan lainsäädännössä polkupyöriin
Sähköpotkulautoihin pätevät samat säännöt kuin polkupyöriin. Skuutteja, joiden moottorin teho on alle 1000 Wattia eikä rakenteellinen huippunopeus ylitä 25 km/h saa käyttää Suomessa tieliikenteessä polkupyöräilijän liikennesäännöillä.
Sähköpotkulaudan ajamiseen ei tarvita ajokorttia tai liikennevakuutusta ja sähköpotkulautaa tai sähköskootteria ei tarvitse rekisteröidä.
Sähköpotkulautoihin pätevät samat vaatimukset mitkä myös muihin kevytkulkuneuvoihin. Ajoneuvolain mukaiset äänimerkki, valo- ja heijastinvaatimukset tulee täyttää. Skuuteissa etuvalo on pakollinen, mutta myös takavalo lisää turvallisuutta. Pimeällä ajaessa heijastimet vaatetuksessa parantavat näkyvyyttä ja voivat estää vaaratilanteita. Kevyissä sähköajoneuvoissa pitää olla töötti, eli äänimerkinantolaite sekä punainen takaheijastin.
Sähköpotkulaudat eivät kuulu jalkakäytäville
Sähköpotkulaudalla tulee ajaa pyöräkaistalla tai ajoradan oikeassa kaistassa, mikäli pyörätietä ei ole. Jalkakäytävillä skuuteilla ei pidä ajaa vaikka liikkuisi kävelyvauhtia.
Sähköpotkulaudalla huippunopeus on 25km/h, mistä voi aiheutua vakava vaara jalankulkijoille törmäystilanteessa.
Saako sähköpotkulaudalla ajaa humalassa?
Lain mukaan sähköpotkulautoihin sovelletaan liikennejuopumusta moottorittomalla ajoneuvolla. Mikäli sähköpotkulautaa käyttää humaltuneena, voit syyllistyä pyöräilijöiden tapaan tankojuopumukseen.
Sähköpotkulaudoilla kuljettaessa ei laissa ole määritelty erillistä promillerajaa, mutta kuljettajan täytyy kyetä ohjaamaan ajoneuvoa turvallisesti. Poliisi voi testata pystyykö kuljettaja ajamaan suoraan ja pysymään pystyssä. Päihtymyksen takia aiheutuva kaistalta toiselle seilaaminen voi myös luoda törmäysvaaran, mistä yleisesti voidaan tuomita rikesakko liikennejuopumuksesta. Kaikista turvallisinta on jättää skuutti kotiin tai turvalliseen parkkiin, mikäli tarkoituksena on nauttia alkoholia.
Fiksu käyttää kypärää
Kevyen sähköajoneuvon kuljettajan tulee käyttää asianmukaisia turvavälineitä, kuten kypärää. Kypärän käyttö on äärimmäisen tärkeää ja vahvasti suositeltavaa, vaikka käyttämättä jättämisestä ei rangaistaisikaan. Kypärä on edullinen suoja vakavalta vammalta, ja noin kolmannes pyöräilyonnettomuuksissa menehtyneistä olisivat pelastuneet kypärää käyttämällä.
Älä jätä skuuttia jalkakäytävälle
Jalkakäytävät kuuluvat kaikille, ja sähköpotkulautoja ei pidä jättää niille levälleen. Älä siis tuki jalkakäytäviä! Sähköpotkulaudan pysäköintiin kannattaa miettiä miten pysäköit polkupyörän, ja etsiä sopiva teline tai varasto. Seinänreunalle pysäköidessä kannattaa aina jättää sähköpotkulauta siististi seinän suuntaisesti mahdollisimman lähelle seinää. Huonosti pysäköidyt sähköpotkulaudat voivat johtaa onnettomuuksiin ja ovat erityisen vaarallisia näkö- ja liikuntarajoitteisille.
Varmista ettei skuutti tuki tietä tai rajoita saavutettavuutta. Sama sääntö koskee kaikkia ajoneuvoja. Varmista ettei sähköpotkulaudan pysäköinti estä autotallien, bussipysäkkien, kauppojen tai metroasemien sisään- tai uloskäyntiä.
Sähköpotkulautojen varkaudet
Sähköpotkulautojen anastukset ovat yleistyneet laitteiden mukana. Poliisin ohjeiden mukaan varkauksia voi parhaiten ennalta ehkäistä kunnollisella lukituksella, asianmukaisella säilytyksellä, sekä hankkimalla valvontalaitteita. Tehokkain tapa estää sähköpotkulaudan varkaus on säilyttää sitä lukittuna ja lukitussa tilassa. Mikäli sähköpotkulauta jätetään ulos, se kannattaa lukita irrallisella lukolla, jolla se saadaan kiinnitettyä esimerkiksi aitaan tai pylvääseen.
Muista ottaa sähköpotkulaudasta kuvia, sekä säilytä tiedot merkistä ja mallista, sarjanumerosta ja muista yksilöivistä tuntomerkeistä. Tarkat tiedot auttavat oikean omistajan löytymistä ja helpottavat rikosilmoituksen tekemisessä.
Vinkkejä sähköpotkulautojen turvalliseen käyttöön
Sähköpotkulaudat vaihtelevat malleittain suuresti, ja vaikka olisit aiemmin ajanut sähköpotkulautaa on aina tärkeää opetella käyttämään uutta skuuttia valmistajan ohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi kaasu- ja jarruherkkyys voivat vaihdella mallien välillä merkittävästi. Oma sähköpotkulauta on aina turvallisempi kuin vuokrattava, sillä laitteen käyttöhistoria on paremmin tiedossa, sekä omistettu laite tulee tutummaksi ajo-ominaisuuksilta.
Sähköpotkulaudan huolto
Muista myös huoltaa laitetta tarvittaessa. Sähköpotkulauta kannattaa pitää puhtaana, kuten muutkin ajoneuvot. Skuuttien jarruvaijerit täytyy vaihtaa säännöllisin väliajoin, sekä jarrupalat ovat kuluva osa, joka tulee vaihtaa kun jarrujen teho alkaa heikentyä.
Lisäksi renkaiden paineet tulee olla kohdillaan valmistajan suositusten mukaisesti – väärät rengaspaineet ovat yleisimpiä syitä renkaan puhkeamiseen. Näin säästät myös pitkän pennin ja parannat ajomukavuutta huomattavasti.
Turvallisesti skuuteilla
Skuuteilla ajaminen on hauskaa ja turvallista, kunhan käyttää ja myös suojaa päätä. Jokainen kuljettaja kantaa vastuun omasta turvallisuudesta, ja se onnistuu parhaiten kun liikkuu valppaana ja ennakoivasti liikenteessä. Turvalliset sähköpotkulaudat löydät näppärästi Veikon Koneen verkkokaupasta!