Astianpesukoneen osto-opas

Astianpesukone kuuluu nykyisin suomalaisen kodin perusvarustukseen ja sellainen löytyykin jo valtaosasta kotitalouksia. Astianpesukoneita on saatavilla eri ominaisuuksilla eri käyttötarkoituksiin. Veikon koneen valikoimasta löytyy suuri määrä eri valmistajien koneita, kuten Husqvarna, Siemens, Bosch, Samsung, Electrolux ja monia muita.

Mitä huomioida astianpesukoneen valinnassa?

 

 

Suomessa astianpesukoneiden perusleveydet ovat 45 cm ja 60 cm. Koon valintaan vaikuttaa paitsi koneen sijoituspaikka, mutta myös sen täyttömäärä. Suurempaan koneeseen mahtuu luonnollisesti enemmän astioita.

 

Mikäli koneen ulkokuori ei miellytä silmää, voi sen myös integroida. Integroinnilla tarkoitetaan erillistä koneelle hankittavaa kalusteovea, joka sopii keittiön muuhun sisustukseen. Puoli-integroinnilla tarkoitetaan kalusteovea, jossa on kuitenkin näkyvä käyttöpaneeli sen ulkopinnalla. Täysintegroidussa astianpesukoneessa paneeli taas löytyy oven yläreunalta ja on nähtävissä ylhäältäpäin vain oven ollessa auki. Täysintegroimalla kone voidaan siis saada näyttämään ulkoapäin samalta, kuin keittiökaapit.

 

Pöytäastianpesukoneet

 

 

Pöytäastianpesukone on kätevä ratkaisu tilanteisiin, jossa tila on rajallinen, tai jossa ei tarvita suurta täyttömäärää. Esimerkiksi yksiön keittiöön ei välttämättä mahdu suurempaa konetta, joten kunhan pöytätasoa riittää, voi pöytämalli olla hyvinkin sopiva ratkaisu. Pöytäastianpesukone sopii myös loistavasti myös vapaa-ajan majoitukseen, vaikka mökille, tai asuntovaunuun.

Kuvituskuva pöydälle asetettavasta astianpesukoneestaKuvituskuva pöydälle asetettavasta astianpesukoneesta
Kuvituskuva astianpesukoneen sisäosistaKuvituskuva astianpesukoneen sisäosista

Astianpesukoneen täyttömäärä

 

Astianpesukoneen täyttömäärä riippuu luonnollisesti sen koosta. Jos astianpesukoneelle on paljon käyttöä, kannattaa siis valita suurempi kone, mikäli sille riittää tilaa. Täten pesukertoja on vähemmän, joka on paitsi vaivattomampaa, myös ekologisempaa.

 

Perinteisen aterinkorin sijaan monissa nykyisissä astianpesukoneissa on erillinen aterintaso, joka on koneen kahden muun tason tapaa ulosvedettävissä. Aterintason etuna on sen antama lisätila, joka vapautuu paikalle, jossa aterinkori normaalisti olisi. Toisaalta aterintaso saattaa viedä tilaa kaikkein korkeimmilta laseilta. Aterinkorillakin on omat ystävänsä, sillä sen voi irrotettavan osana nostaa paikaltaan, jolloin aterinten paikalleen vienti helpottuu.

Pesuohjelmat

Astianpesukoneissa on useita pesuohjelmia, joista voi olla hyötyä koneen käyttäjälle. Kaikkia ohjelmia ei välttämättä tule käytettyä, mutta tärkeimmät niistä on hyvä sisäistää.

 

Eko-ohjelma löytyy useimmista malleista ja se käyttää pesuun vähemmän vettä ja sähköä säästäen näin luontoa. Hyvän pesutehon saavuttamiseksi ohjelma kuitenkin käyttää pesuun huomattavasti enemmän aikaa, joten tähän kannattaa varautua. Eko-ohjelman pesuaika on useimmissa malleissa kolmesta neljään tuntia, siinä missä normaaliohjelma on valmis yleensä tunnissa tai kahdessa.

 

Pikaohjelma on sopiva kiireiseen arkeen ja nykyaikaiset koneet saavat aikaan yhtä hyvää pesujälkeä, kuin hitaammillakin ohjelmilla. Päästäkseen hyvään pesutulokseen lyhyessä ajassa kone käyttää huomattavasti enemmän vettä, kuin normaalin ohjelman aikana. Sähkönkulutus on yleensä pikaohjelman aikana kuitenkin alhaisempaa, kuin normaaliohjelman aikana.

 

Monessa mallissa on myös automaattinen ohjelma, joka arvioi pesutehon sen hetkisen tiskierän mukaan. Eri ohjelmien käyttö paitsi helpottaa arkea, mutta säästää myös luontoa ja rahaa.

Kuvituskuva astianpesukoneesta, jonka näytöllä näkyy erilaiset pesuohjelmavaihtoehdotKuvituskuva astianpesukoneesta, jonka näytöllä näkyy erilaiset pesuohjelmavaihtoehdot
Kuvituskuva avoimesta astianpesukoneesta, josta poistuu kuumaa ilmaa sisältäKuvituskuva avoimesta astianpesukoneesta, josta poistuu kuumaa ilmaa sisältä

Kuivaus

 

Perinteinen astianpesukone kuivattaa astiat pesuohjelman lopuksi kuumalla ilmalla. Uusissa malleissa voi tämä lisäksi olla myös tehokkaampia kuivaustapoja, kuten puhallinkuivaus, tai erillinen zeoliittikuivaus. Zeoliitti on mineraali, joka muuttaa lauhtumisena tunnetun ilmiön ansiosta kostean ilman lämmöksi. Joissain malleissa luukku saattaa myös aueta automaattisesti pesun lopuksi säästäen kuivaukseen kuluvaa energiaa. Kuivaustavasta riippumatta koneen luukku kannattaa kuitenkin avata itse heti ohjelman loputtua niissä koneissa, joissa luukku ei aukea itsestään.

Hiljaisuus/melutaso (dB)

Astianpesukoneita on saatavilla eri melutasoilla, mutta hiljaisimmallakin koneella on aina tietty käyntiääni. Ääneen vaikuttaa koneen ominaisuudet, esimerkiksi harjattomalla moottorilla varustettu laite on yleensä käyntiääneltään hiljaisempi.

 

Nykyisistä astianpesukoneiden malleista hiljaisimmat päästävät hiukan alle 40 desibeliä ääntä, kun taas äänekkäimmät n. 50 desibeliä. Pelkkinä numeroina desibelit eivät välttämättä sano mitään, joten muihin ääniin suhteutettuna hiukan alle 40 desibeliä vastaa suunnilleen jääkaapin hurinaa, tai läppärin tuulettimen ääntä, kun taas hiljaisella äänellä käytävä keskustelu on noin 50 desibeliä.

 

Suunnilleen 45 desibelin, tai sen alle oleva astianpesukone on jo hyvin hiljainen, eikä sen käyntiääntä välttämättä juuri edes huomaa asunnossa ollessa. Astianpesukoneen melutaso mainitaan siinä olevassa EU:n standardisoimassa energiamerkissä.

Kuvituskuva astianpesukoneen äänitasoa kuvaavasta mitta-asteikostaKuvituskuva astianpesukoneen äänitasoa kuvaavasta mitta-asteikosta
Kuvituskuva älypuhelimesta, jonka näytöllä on astianpesukoneen käynnistyssovellusKuvituskuva älypuhelimesta, jonka näytöllä on astianpesukoneen käynnistyssovellus

Wi-Fi ja etäohjaus

Kuten useimpiin muihin laitteisiin, myös astianpesukoneisiin saa nykyään verkkoyhteyden Wi-Fin kautta. Verkkoyhteys mahdollistaa useat käyttöä helpottavat ominaisuudet, joita voi hallita älypuhelimeen saatavan sovelluksen kautta. Voit esimerkiksi ajastaa astianpesukoneen pesuajan mielesi mukaan ja sovellus myös saattaa ehdottaa pesuohjelmaa ja muistuttaa koneen puhdistuksesta. Joissain sovelluksissa on myös mahdollisuus säätää koneen näytön valoja ja värejä ympäristöön sopivaksi. Sovellus saattaa myös hälyttää koneen vikatiloista ja sen avulla voi jopa saada yhteyden valmistajaan käyttötukea varten.

Vedenkulutus

Astianpesukone kuluttaa vettä moninkertaisesti vähemmän, kuin perinteinen käsin tiskaus. Nykyisten konemallien vedenkulutus on myös alhaisempaa, kuin vanhemmilla malleilla. Vedenkulutus riippuu valitusta ohjelmasta, mutta yleensä sitä kuluu koneellisen pesemiseen kymmenisen litraa, joka vastaa suunnilleen yhtä ämpärillistä. Eri mallien vedenkulutuksessa on myös eroja. Lisätietoa tästä löydät kunkin tuotteen tuotesivulta.

 

Koneen vuosittainen vedenkulutus on myös kirjattu laitteen EU-standardien mukaiseen energiamerkkiin, jossa vuosittainen kulutus perustuu 280 käyttökertaan vuodessa, eli noin viiteen kertaan viikossa. Astianpesukoneen vedenkulutukseen voi myös itse vaikuttaa ennen kaikkea pesemällä vain täysiä koneellisia ja täyttämällä kone tehokkaasti.

Kuvituskuva ämpäristä ja vesipisarastaKuvituskuva ämpäristä ja vesipisarasta
Kuvituskuva energiamerkintää kuvaavasta mitta-asteikostaKuvituskuva energiamerkintää kuvaavasta mitta-asteikosta

Sähkönkulutus ja energiamerkinnät

Astianpesukoneiden energiatehokkuudessa on eroja ja niitä mitataan EU:n standardisoidun järjestelmän mukaan. Koneelle annettu energiamerkki sisältää energiatehokkuusluokan, jonka asteikko kulkee aakkosjärjestyksessä, A:n ollessa parhain. Nykyisissä malleissa on myös menty tehokkuudessa jo A:ta ylemmäs, joten asteikon paras arvosana on A+++.

 

Energialuokan lisäksi merkistä löytyy vuosittainen energiankulutus, joka perustuu noin viiteen käyttökertaan viikossa. Kertomalla vuosittaisen energiankulutuksen sähkön kWh-hinnalla saa summittaisen arvion koneen vuosittaisesta käyttöhinnasta. Näiden lisäksi merkkiin on kirjattu vedenkulutus, kapasiteetti, eli koneen tila, sekä melutasot.
Energiankulutusta koskee myös vedenkulutuksesta tuttu sääntö. Kulutukseen voi vaikuttaa itse pesemällä vain täysiä koneellisia, eikä antaa koneen hukata koko pesuohjelman verran sähköä muutaman lautasen vuoksi.

Astianpesukoneen asennus

Astianpesukoneen voi toki asentaa itse, mutta se kannattaa hyvällä syyllä jättää ammattilaiselle. Väärin asennettu kone saattaa aiheuttaa tuhansien eurojen vahingot.


Astianpesukoneen asennuksessa tulee muistaa myös turva-allas. Turva-allas on muovinen kaukalo, joka asetetaan astianpesukoneen alle mahdollisen vuodon varalta. Allas vähentää vesivahingon riskiä ohjaten vuotavan veden astianpesukoneen etuosaan. Näin se näkyy käyttäjälle ja siihen voidaan reagoida välittömästi sen sijaan, että vuoto jatkuisi koneen takana ja alla huomaamatta. Turva-allas on edellytyksenä useimpien kotivakuutusten korvausten saamiselle.

 

Veikon Koneelta saat halutessasi laitteen asennuspalvelun. Asennuksen takuu on 3kk ja saatavuus näkyy tuotteen sivulla. Jos asennusta ei voi ostaa suoraan verkkokaupasta, voit olla suoraan yhteydessä lähimpään myymälääsi ja tilata sekä tuotteen, että asennuksen samalla kertaa. Meiltä saat myös vanhan laitteen poisviennin uuden laitteen toimituksen yhteydessä.

 

Kuvituskuva Veikko-hahmosta asennuspuuhissa kolmen astianpesukoneen keskelläKuvituskuva Veikko-hahmosta asennuspuuhissa kolmen astianpesukoneen keskellä

Tutustu astianepsukone valikoimaan Veikon Koneen verkkokaupassa

Astianpesukone on monelle välttämätön osa keittiötä. Astianpesukoneissa on nykypäivänä entistä enemmän ominaisuuksia ja valinnanvaraa. Kuten useimpia muita laitteita, myös astianpesukonetta voi nykyään hallita verkkoyhteyden kautta etänä. Astianpesukone voi myös parhaimmillaan olla osa keittiön tarkkaan suunniteltua sisustusta integroitavuutensa vuoksi.

 

Astianpesukone on oikein käytettynä tehokas sekä energian, että veden suhteen ja sen tuomat hyödyt jokapäiväiseen arkeen ovat kiistattomat. Veikon Koneelta löydät kattavan valikoiman astianpesukoneita tunnetuilta valmistajilta. Tutustu valikoimaan verkkokaupassa tai lähimmässä myymälässä!